“Kinderen hebben minder slaap nodig naarmate ze ouder worden” – Mythe of niet?
Artikel in samenwerking met Parentia.be
Wie ooit probeerde een kind naar bed te brengen die vastbesloten is om geen oog dicht te doen, weet dat slaap bij kinderen complexe materie is. Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn want slaap is een basisbehoefte belangrijk voor de ontwikkeling. Maar hier is een interessant feitje. Naarmate kinderen ouder worden, hebben ze eigenlijk minder slaap nodig. Verrassend, toch? Laten we samen met slaappsycholoog Ina Van Humbeeck eens kijken hoe het komt dat de biologische slaapduur van kinderen inkrimpt.
"Kinderen hebben inderdaad minder slaap nodig naarmate ze ouder worden," zegt slaappsychologe voor baby's, peuters en kleuters Ina Van Humbeeck. Als je alle bronnen gaat checken in verband met slaapduur, ga je zien dat de totale slaapduur van baby tot lagere school leeftijd gaat verkorten.
Voor pasgeborenen is slaap zowat hun voltijdse baan. Ze slapen gemiddeld 14 tot 17 uur per dag. Ja, je leest het goed. Het grootste deel van hun tijd dromen ze van... nou ja, we weten eigenlijk niet waar baby's van dromen. Misschien van gigantische melkflessen en eindeloze knuffels?
Naarmate ze de peuterleeftijd bereiken, begint hun slaapbehoefte te dalen. Peuters hebben ongeveer 11 tot 14 uur slaap nodig. Dit is de fase waarin de slaapstrijd echt begint. Probeer maar eens een energieke peuter ervan te overtuigen dat slapen leuker is dan spelen. Succes daarmee!
Rond de leeftijd van vijf jaar hebben kinderen ongeveer 10 tot 13 uur slaap nodig. Dit is ook de leeftijd waarop ze naar de lagere school beginnen gaan, dus een goede nachtrust is nog belangrijker. We willen immers geen mini-zombies in de klas.
Heeft het ene kind niet meer slaap nodig dan het andere?
Ina: "Inderdaad. Het is niet omdat we algemeen verkondigen dat de gemiddelde slaapduur inkrimpt, dat alle kindjes plots minder moeten slapen. De slaapbehoefte per kind is heel verschillend. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere kind. Ouders die verkondigen dat hun kind niet veel slaap nodig heeft, zijn eerder de uitzondering.
Wat als je kind plots gedwongen wordt om minder te slapen?
Ina: "Een typisch voorbeeld hiervan is het instapmoment van de kleuterschool. Plots moeten kinderen van 2,5 jaar hun middagdutje waar ze nog zoveel nood aan hebben, schrappen. De maatschappelijke context verwacht dan dat kinderen het broodnodige dutje moeten missen terwijl dit niet aansluit bij de noden van jonge kinderen. Heel veel scholen hebben (nog) geen slaapklassen en dan zie je dat kinderen gedwongen worden om tegen hun biologische slaapritme in te gaan. Voor sommige kinderen is dat bijzonder moeilijk. Mijn grootste slaaptip? Kijk vooral naar wat je kind nodig heeft!"
Dus…kinderen hebben inderdaad minder slaap nodig naarmate ze ouder worden. Van de bijna non-stop slaap van een baby tot de onregelmatige slaappatronen van een tiener, de slaapbehoeften veranderen aanzienlijk tijdens de groei. Ook hier zal eerder de maatschappelijke en culturele context een invloed hebben. Tieners (14-18 jaar) hebben nog 9 uur slaap nodig (8 uur is de ondergrens). Veel jongeren halen dit niet.
Voor alle vermoeide ouders daarbuiten, onthoud dit: op een dag zullen ze tieners zijn die je niet voor de middag uit bed krijgt. Er is licht aan het einde van de vermoeidheidstunnel!
Ina Van Humbeeck is slaappsycholoog voor baby's en kinderen (0-4 jaar).
Met een persoonlijke aanpak en een traject op maat helpt ze ouders en hun kindje aan meer slaap.
Mythe of niet – factcheck met slaapcoach Ina Van Humbeeck
Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende ouderschapsmythes voor aan een expert, vroedvrouw, gynaecoloog en verloskundige. Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan slaapcoach Ina!