Wintertijd met jonge kinderen? Zo maak je de overgang een stuk makkelijker!

18-10-2024

Zondagochtend om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur achteruit: drie uur wordt dus twee uur. De zon komt dus een uur vroeger op en gaat een uur vroeger onder. Is je kind 's ochtends vroeg al klaarwakker, terwijl jij liever nog even wilt blijven liggen? Dan ben je niet de enige. Het winteruur kan voor jonge kinderen soms best lastig zijn. Of ben jij zo'n vroege vogel die 's ochtends al met de haan kraait? In dit blogartikel kom je alles te weten over het winteruur en de slaap van je kind. 

Waarom wintertijd beter is voor je kind (en voor jou!)

Wist je dat biologisch gezien het winteruur eigenlijk beter is voor ons allemaal? Als we het hele jaar door een uurtje later opstaan, voelen we ons vaak beter en hebben we meer energie. Het is een boost voor onze mentale en fysieke gezondheid doordat we dichter bij onze natuurlijke tijd zitten. Daardoor gaan we beter en meer gaan slapen. Het is dus belangrijk dat onze kinderen opstaan als de zon schijnt. Dat helpt hun lichaam om goed te werken, net zoals een plantje zonlicht nodig heeft om te groeien. De wintertijd helpt ons om ons ritme beter aan te passen aan de natuur. Het zou zelfs nog beter zijn om op termijn de klok nog een uurtje vroeger dan het winteruur in te schakelen. 

  • Méér uren ochtendlicht zijn goed voor ons, terwijl meer licht ons 's avonds net niet goed is. 
  • Onze interne klok is eigenlijk afgestemd op de zon. Door de klok terug te zetten, komt ons bioritme beter overeen met de natuurlijke lichtcyclus.

Hoe pak je de overgang naar het winteruur aan? 

Hoe je de overgang naar de wintertijd aanpakt, hangt af van een paar dingen: hoe je kind reageert op veranderingen, hoe oud hij of zij is en wat voor type ouder je bent. Bij baby's is het vaak handiger om te beginnen met het aanpassen van de wakkertijden. Voor oudere kinderen kun je kiezen om geleidelijk aan de bedtijd te verschuiven of om te kijken hoe ze zelf reageren. Het belangrijkste is dat je rekening houdt met de behoeften van je kind.

Een voorsprong op de tijd: Ik bereid me op voorhand voor

Je kan ervoor kiezen om een kleine week vroeger dan de uurwissel te starten. Dan start je met het stappenplan op de maandag voor de uurwissel. Je gaat dan dagelijks bedtijd met 10 minuten gaan verlaten. Dan gaat jouw kindje op zondag om 19:30 slapen, op maandag om 19:40, op dinsdag om 19:50, op woensdag om 20:00, donderdag om 20:10,…zo kom je op zaterdag uit op een bedtijd rond 20:30. Te laat gestart? Je kan ook elke dag 15 minuten opschuiven en dan ben je in vier dagen aan die bedtijd van 20:30. Of nog later, dan schuif je alles met 20 minuten op. 

Extra tips:

  • Schuif niet enkel bedtijd elke dag een beetje op, maar zorg ook in de ochtend voor een iets langere nachtmodus (in de ochtend alles nog extra donker houden)
  • Schuif niet enkel bedtijd elke dag een beetje op, maar ook de timing van de eetmomenten

  • Schuif niet enkel bedtijd elke dag een beetje op, maar ook de dutjes overdag (deze schuiven ook dagelijks mee op)

Springen in de tijd: ik start onmiddellijk

Hier ga je onmiddellijk het hele uur proberen verschuiven op zaterdag. Lukt dat uur niet? Bedtijd met 15-30 minuten verlaten is ook al een goede win (!). Volg hierin ook altijd je kind. Op zaterdag kan je dan zo veel als mogelijk inzetten op langere dutjes en latere bedtijd.  Voor velen is dit prima te doen, anderen zullen deze overgang een te grote uitdaging vinden. 

Wanneer niets volgens plan verlopen is

Op zondag is de tijd verschoven en dan is jouw kind mogelijks te vroeg wakker. Dan zal bedtijd op zondag vroeger uitvallen dan normaal voorzien. Je kan dan doorheen de week nog fijn tunen in functie van de dutjes en zo bedtijd weer helemaal goed krijgen qua timing.

Beste tip? Ga naar buiten!

Hoe er rekening mee dat het lichaam wat tijd nodig heeft om zijn biologische klok aan te passen. Ga vooral fijn buiten spelen in de ochtend! Plan in het weekend zo veel mogelijk buitentijd in (een daguitstap). Ga 's morgens vroeg naar buiten om zo veel mogelijk natuurlijk licht (ook als het bewolkt is) op te vangen zodat ook het circadiaans ritme extra geholpen wordt. En always keep your eye on your basics: donkere kamer, geen schermen na het avondeten, vast slaapritueel en vaste eettijden. You got this!